Omgeving:

Tijdens uw verblijf op het Landgoed hoeft u zich niet te vervelen. Mede dankzij de prachtige omgeving waar het landgoed zich bevind. Door de ligging vlakbij Haarlem, Alkmaar, Zandvoort, Bloemendaal en Amsterdam zijn er diverse accommodaties waar u kunt genieten van verschillende activiteiten die er aangeboden worden. 

 

Golf Zandvoort, Kennemer, Houtrak en Spaarnwoude

Er zijn verschillende golfbanen in de omgeving waar u deze prachtige sport kunt uitoefenen terwijl u geniet van de prachtige natuur.

Op het randje van Zandvoort bevind zich de duinbaan, de golfbaan van Open Golf Zandvoort, het is een authentieke Engelse ‘links course ‘ / linksbaan. De baan bestaat uit 9 holes en is de enige publiek toegankelijke duinbaan van Nederland.

Aan de andere kant van Zandvoort vindt u de Kennemer Golf & Countryclub, de oudste ‘links’ golfbaan in Nederland. De baan bestaat uit 3 series van 9 holes. Het KLM-Open toernooi heeft meerdere keren plaatsgevonden op deze prachtige baan.

In Halfweg Zwanenburg ligt golfclub Houtrak. Deze baan bestaat al 20 jaar en bestaat uit 18 holes. De baan is zo ontworpen dat het uitdagend is voor de betere golfer, maar ook uitstekend te bespelen door de hogere handicappers.

In Spaarnwoude bevindt zich de grootste golfbaan van Europa. De baan bestaat uit 66 holes verdeeld over 7 baanlussen. Golfbaan Spaarnwoude is een openbare baan en bied veel verschillende faciliteiten.  

 

Shopping; Haarlem, Amsterdam, Alkmaar

Landgoed Duin & Kruidberg bevindt zich op een steenworp afstand van Haarlem, Amsterdam en Alkmaar. Deze steden bieden vele diverse winkelmogelijkheden. De steden zijn ook op zondag geopend van 12:00 tot 17:00 uur en op donderdag zijn de winkels tot 21:00 uur geopend.

In Amsterdam vindt u uiteraard de bekende Kalverstraat, de Leidsestraat en de P.C. Hooftstraat. Daarnaast biedt Amsterdam nog vele andere winkelgebieden.  

Haarlem is mede door het ruime er diverse aanbod van winkels de beste winkelstad van Nederland. Tijdens het shoppen kunt u genieten van de compacte binnenstad en de sfeervolle Gouden Straatjes.

Alkmaar is de tweede winkelstad van Nederland. Deze stad met veel soorten winkels is perfect voor een gezellige dag shoppen.

 

Spa & Wellness 't Princenbosch

Beschut tussen de bomen midden in het Nationaal Park Zuid- Kennemerland bevindt zich Spa & Wellness 't Princenbosch.
In de aan grenzende vleugen van Landgoed Duin & Kruidberg vindt u onze uitgebreide Spa & Wellness. Met onder andere een stoomcabine, voetbad, ligweide en een wirlhpool waant u zich in totale ontspanning.
Wij bieden u de mogelijkheid om samen met onze gespecialiseerde wellnesstherapeuten een persoonlijke behandeling samen te stellen. 

Voor meer informatie over onze Spa & Wellness verwijzen wij u door naar onderstaande link: 

https://www.duin-kruidberg.nl/nl/beleven-bij/spa-wellness

  

NPZK

Nationaal Park Zuid-Kennemerland is een groot, ongerept duinlandschap tussen Zandvoort en IJmuiden van ca. 3800 ha. Dit park biedt de perfecte mogelijkheid om een wandel- of fietstocht door stuifduinen, langs duinmeren, door eeuwenoude eikenbossen en langs de voormalige landgoederen te maken.

Midden in Nationaal Park Zuid-Kennemerland ligt Landgoed Duin & Kruidberg. Het Landgoed wordt beschermd door Natuurmonumenten. Het landschap is heel gevarieerd. Het beschikt over hoge duintoppen met fantastisch uitzicht, bossen met eeuwenoude eiken, duinmeren vol vogels en romantische landgoederen.

Landgoed Duin & Kruidberg en Nationaal Park Zuid-Kennemerland organiseren regelmatig gezamenlijke evenementen. U kunt hierbij denken aan een boswandeling door Nationaal Park Zuid-Kennemerland waarna u kunt genieten van een uitgebreide lunch op het landgoed.

Voor meer informatie over de evenementen verwijzen wij u door naar onderstaande link:

https://www.duin-kruidberg.nl/nl/beleven-bij/evenementen

 

IJmuiden; vis eten, haven, ferry/cruise terminal, strand, sluizen

IJmuiden is een havenstad in de gemeente Velsen. Het Noordzeekanaal is daar via de sluizen met de Noordzee verbonden. IJmuiden telt vier havens, de vissershaven en een visafslag, de haringhaven, de IJmondhaven en Seaport Marina IJmuiden. Seaport Marina IJmuiden is een haven voor de recreatievaart. IJmuiden is de grootste vissershaven van Nederland, dat maakt IJmuiden ook de perfecte plek om van een overheerlijke vissoorten te genieten. Vanuit de vissershaven van IJmuiden vaart u met de cruiseferry op luxe onbezorgde wijze naar Newcastle.    

IJmuiden is met drie stranden de perfecte plek om lekker uit te waaien of een heerlijke strandwandeling te maken. De stranden zijn zo ingericht dat zowel rustzoekende als actieve bezoekers er hun plek kunnen vinden.

Strand Noordpier is geschikt voor actieve watersporten zoals: golf-, wind- en kitesurfen. Strand IJmuiden aan Zee is het recreatiedeel van het strand van IJmuiden. Strand IJmuiden is zowel geschikt voor actieve watersporten als voor gezinnen. In de duinen achter Strand IJmuiden liggen overblijfselen van de Atlantik Wall, een rij van verschillende bunkers uit de Tweede Wereld Oorlog. Zeker de moeite waard om te bekijken wanneer u het strand bezoekt. Via een bunkerpad kunt u door de duinen langs de bunkers richting het strand IJmuiderslag lopen. Het zuidelijke deel van strand IJmuiderslag is een hondenlosloopgebied. Dit strand is onder andere geschikt voor blowkarten, kitebuggying en strandzeilen. IJmuiderslag ligt tegen het Nationaal Park Zuid-Kennemerland aan, hierdoor is IJmuiderslag zeer goed te bereiken vanaf ons landgoed.

 

Landgoederen in de omgeving

Landgoed Duin & Kruidberg is niet het enige landgoed in de omgeving Velsen. Lijkt het u leuk om tijdens uw verblijf ook andere landgoederen te bezoeken?

Buitenplaats Beeckestijn is een landgoed in Velsen-Zuid. Bij het landgoed bevinden zich authentieke formele tuinen, twee koetshuizen en een landschapspark. Deze zijn sinds de jaren zestig van de vorige eeuw langzaam weer in hun oude glorie hersteld. In het huis zelf was jarenlang een museum gevestigd. Daar waren ondermeer achttiende-eeuwse stijlkamers, een keuken en een kinderspeelkamer te bewonderen. Op de buitenplaats is het podium voor Tuin en LandschapsCultuur gevestigd.

Caprera is onderdeel van Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Het is een wandelpark van ruim 40 hectare en bevat onder meer een landgoed, een meer, een openluchttheater, duinen, bos, veen en schitterende vergezichten. Het wandelpark is buiten de voorstellingen met een jaar- of dagkaart te betreden.

Landgoed Duinlust bevindt zich in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Veel gebouwen op het landgoed zijn rijksmonumenten en hebben allen hun eigen verhaal en verleden. Tegenwoordig dient het landhuis als horecagelegenheid. Het is zeker de moeite waard om een wandeling te maken door het omliggende park. In het voorjaar zijn er veel stinseplanten te vinden wat in de zomer in een bloemrijk grasland veranderd.  

Landgoed Elswout is een circa 85 ha groot landgoed bij Overveen in eigendom van Staatsbosbeheer. Landgoed Elswout is een van oudst bewaarde landgoederen in Nederland met een parkachtige begroeiing met veel stinkseplanten en historische gebouwen. Landgoed Elswout maakt deel uit van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Op het landgoed liggen onder andere een landhuis, stallen en de orangerie, die nu dienstdoet als horecagelegenheid.

Landgoed Groenendaal bevindt zich in het Groenendaalse bos in Heemstede. Verscholen tussen de eeuwenoude bomen ligt het monumentale koetshuis dat tegenwoordig dienst doet als multifunctionele locatie met restaurant.

 

Circuit Zandvoort

Circuit Park Zandvoort is een legendarisch en internationaal geroemd circuit met een historie die ruim 70 jaar terug gaat. Nog steeds vinden er jaarlijks tientallen evenementen plaats. Er vinden zowel nationale als internationale autosportevenementen plaats. Voorbeelden van internationale evenementen zijn de Duitse DTM races en de Masters of Formula 3.

Ieder jaar in maart wordt de Zandvoort Circuit Run georganiseerd, er komen jaarlijks ruim 10.000 nationale en internationale deelnemers op af.

De kalender van Circuit Park Zandvoort is te vinden op: http://www.cpz.nl/nl/kalender

 

Fort Eiland / Amsterdamse verdedigingslinie

Forteiland is een fort van de stelling van Amsterdam. Het is gelegen in de monding van het Noordzeekanaal bij IJmuiden. Het lag oorspronkelijk aan de noordzijde van het kanaal, maar door de verbreding daarvan in 1929 kwam het op een eiland te liggen.

De ontwikkeling van de Stelling van Amsterdam viel in dezelfde periode als de bouw van het Noordzeekanaal, dat in 1876 werd geopend. De strategische ligging van het kanaal ten opzichte van Amsterdam maakte de verdediging van de toegang tot het kanaal en de bijbehorende sluizen van IJmuiden van groot belang. Bovendien zou het effect van inundatie (opzettelijk onder water zetten van een gebied) sterk worden verzwakt als de vijand het Noordzeekanaal zou beheersen. Het Fort van IJmuiden moest daarom tot één van de sterkste forten behoren.

Forteiland organiseert een aantal dagen per jaar een publieksdag. Tijdens deze dagen wordt u vanaf de Kop van de Haven naar het eiland gebracht. Na de overtocht wordt u op het eiland aan de steiger opgevangen door deskundige gidsen van de vereniging forteiland. In circa twee uur geven zij u een rondleiding in en rond het fort. Na deze rondleiding heeft u de gelegenheid om nogmaals plekken te bezoeken of op eigen gelegenheid het eiland te verkennen.

Voor meer informatie over de publieksdagen verwijzen wij u door naar:

http://forteilandijmuiden.com/publieksdagen  

 

Santpoort, molen De Zandhaas, vrijdag markt in Santpoort

Santpoort is een dorp in de gemeente Velsen, in de streek Midden-Kennemerland, in de provincie Noord Holland. Het bestaat tegenwoordig uit de aparte kernen Santpoort-Noord en Santpoort-Zuid. Landgoed Duin & Kruidberg ligt in Santpoort-Noord.

Korenmolen de Zandhaas is een uit 1779 daterende molen die door middel van windkracht tussen molenstenen op authentieke wijze graan malen. Deze wijze van malen draagt ertoe bij dat de producten van de molen uniek en van de beste kwaliteit zijn. Bovendien wordt er op deze manier duurzaam geproduceerd. Molen de Zandhaas is een monument in bedrijf. De producten worden geleverd aan een groot aantal ondernemingen verspreid over het hele land. Ook bevindt zich op de begane grond de molenwinkel waar producten voor de thuisbakker te koop zijn. 

Iedere vrijdag stallen de marktlieden hun waar voor je uit in Santpoort. De markt begint om 09:00 en duurt tot 16:00 uur. Het is een ruim opgezette markt waar de verschillende geuren en smaken je tegemoet komen.