Omgeving:

Tijdens uw verblijf op het Landgoed hoeft u zich niet te vervelen. Mede dankzij de prachtige omgeving waar het landgoed zich bevindt. Door de ligging vlakbij Haarlem, Alkmaar, Zandvoort, Bloemendaal en Amsterdam zijn er diverse accommodaties waar u kunt genieten van verschillende activiteiten die er aangeboden worden. 

 

Ruïne van Brederode
Op vijf minuten loopafstand van het Landgoed bevindt zich het voormalige Kasteel van Brederode. Het Kasteel werd eind 13e eeuw gebouwd door Drik van Brederodes zoon Willem en diens vrouw Hillegonda van Voorne. Het kasteel is jarenlang in gebruik genomen door de adellijke familie "Huis Brederode" en de overgebleven Ruïne leent zich nu uitstekend voor verschillende tentoonstellingen en worden er tussen februari en september activiteiten verzorgd. 

Indien u opzoek bent naar een cultureel uitstapje dicht bij het Landgoed is de Ruine zeker de moeite waard. Meer informatie en entreebewijzen vindt u hier: https://ruinevanbrederode.nl/

 

Shoppen in Cultureel Haarlem of groots Amsterdam
Landgoed Duin & Kruidberg bevindt zich op een steenworp afstand van Haarlem, Amsterdam en Alkmaar. Deze steden bieden vele diverse winkelmogelijkheden. De steden zijn ook op zondag geopend van 12:00 tot 17:00 uur.
In Amsterdam vindt u uiteraard de bekende Kalverstraat, de Leidsestraat en de P.C. Hooftstraat. Daarnaast biedt Amsterdam nog vele andere winkelgebieden.  
Haarlem is mede door het ruime en het diverse aanbod van winkels de beste winkelstad van Nederland. Tijdens het shoppen kunt u genieten van de compacte binnenstad en de sfeervolle Gouden Straatjes.

 

Een visje eten of de ideale stranddag ervaren in IJmuiden
IJmuiden is een havenstad in de gemeente Velsen. Het Noordzeekanaal is daar via de sluizen met de Noordzee verbonden. IJmuiden telt vier havens, de vissershaven en een visafslag, de haringhaven, de IJmondhaven en Seaport Marina IJmuiden. Seaport Marina IJmuiden is een haven voor de recreatievaart. IJmuiden is de grootste vissershaven van Nederland, dat maakt IJmuiden ook de perfecte plek om van een overheerlijke vissoorten te genieten. 

IJmuiden is met drie stranden de perfecte plek om lekker uit te waaien of een heerlijke strandwandeling te maken. De stranden zijn zo ingericht dat zowel rustzoekende als actieve bezoekers er hun plek kunnen vinden.

Strand Noordpier is geschikt voor actieve watersporten zoals: golf-, wind- en kitesurfen. Strand IJmuiden aan Zee is het recreatiedeel van het strand van IJmuiden. Strand IJmuiden is zowel geschikt voor actieve watersporten als voor gezinnen. In de duinen achter Strand IJmuiden liggen overblijfselen van de Atlantik Wall, een rij van verschillende bunkers uit de Tweede Wereld Oorlog. Zeker de moeite waard om te bekijken wanneer u het strand bezoekt. Via een bunkerpad kunt u door de duinen langs de bunkers richting het strand IJmuiderslag lopen.  IJmuiderslag ligt tegen het Nationaal Park Zuid-Kennemerland aan, hierdoor is IJmuiderslag zeer goed te bereiken vanaf ons landgoed.

 

NPZK
Nationaal Park Zuid-Kennemerland is een groot, ongerept duinlandschap tussen Zandvoort en IJmuiden van ca. 3800 ha. Dit park biedt de perfecte mogelijkheid om een wandel- of fietstocht door stuifduinen, langs duinmeren, door eeuwenoude eikenbossen en langs de voormalige landgoederen te maken.
Midden in Nationaal Park Zuid-Kennemerland ligt Landgoed Duin & Kruidberg. Het Landgoed wordt beschermd door Natuurmonumenten. Het landschap is heel gevarieerd en  beschikt over hoge duintoppen met fantastisch uitzicht, bossen met eeuwenoude eiken, duinmeren vol vogels en romantische landgoederen. 

Landgoederen in de omgeving
Landgoed Duin & Kruidberg is niet het enige landgoed in de omgeving Velsen. Lijkt het u leuk om tijdens uw verblijf ook andere landgoederen te bezoeken?

  • Buitenplaats Beeckestijn is een landgoed in Velsen-Zuid. Bij het landgoed bevinden zich authentieke formele tuinen, twee koetshuizen en een landschapspark. 

  • Caprera is onderdeel van Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Het is een wandelpark van ruim 40 hectare en bevat onder meer een landgoed, een meer, een openluchttheater, duinen, bos, veen en schitterende vergezichten. Het wandelpark is buiten de voorstellingen met een jaar- of dagkaart te betreden.

  • Landgoed Duinlust bevindt zich in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Veel gebouwen op het landgoed zijn rijksmonumenten en hebben allen hun eigen verhaal en verleden. Tegenwoordig dient het landhuis als horecagelegenheid. Het is zeker de moeite waard om een wandeling te maken door het omliggende park. In het voorjaar zijn er veel stinseplanten te vinden wat in de zomer in een bloemrijk grasland veranderd.  

  • Landgoed Elswout is een circa 85 ha groot landgoed bij Overveen in eigendom van Staatsbosbeheer. Landgoed Elswout is een van oudst bewaarde landgoederen in Nederland met een parkachtige begroeiing met veel stinkseplanten en historische gebouwen. Landgoed Elswout maakt deel uit van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Op het landgoed liggen onder andere een landhuis, stallen en de orangerie, die nu dienstdoet als horecagelegenheid.
  • Landgoed Groenendaal bevindt zich in het Groenendaalse bos in Heemstede. Verscholen tussen de eeuwenoude bomen ligt het monumentale koetshuis dat tegenwoordig dienst doet als multifunctionele locatie met restaurant.


Circuit Zandvoort
Circuit Park Zandvoort is een legendarisch en internationaal geroemd circuit met een historie die ruim 70 jaar terug gaat. Nog steeds vinden er jaarlijks tientallen evenementen plaats. Er vinden zowel nationale als internationale autosportevenementen plaats. Voorbeelden van internationale evenementen zijn de Duitse DTM races en de Formule 1
 

Golf Zandvoort, Kennemer, Houtrak en Spaarnwoude
Er zijn verschillende golfbanen in de omgeving waar u deze prachtige sport kunt uitoefenen terwijl u geniet van de prachtige natuur.

  • Op het randje van Zandvoort bevind zich de duinbaan, de golfbaan van Open Golf Zandvoort, het is een authentieke Engelse ‘links course ‘ / linksbaan. De baan bestaat uit 9 holes en is de enige publiek toegankelijke duinbaan van Nederland.
  • Aan de andere kant van Zandvoort vindt u de Kennemer Golf & Countryclub, de oudste ‘links’ golfbaan in Nederland. De baan bestaat uit 3 series van 9 holes. Het KLM-Open toernooi heeft meerdere keren plaatsgevonden op deze prachtige baan.
  • In Halfweg Zwanenburg ligt golfclub Houtrak. Deze baan bestaat al 20 jaar en bestaat uit 18 holes. De baan is zo ontworpen dat het uitdagend is voor de betere golfer, maar ook uitstekend te bespelen door de hogere handicappers.
  • In Spaarnwoude bevindt zich de grootste golfbaan van Europa. De baan bestaat uit 66 holes verdeeld over 7 baanlussen. Golfbaan Spaarnwoude is een openbare baan en bied veel verschillende faciliteiten.  

  

Fort Eiland / Amsterdamse verdedigingslinie
Forteiland is een fort van de stelling van Amsterdam. Het is gelegen in de monding van het Noordzeekanaal bij IJmuiden. Het lag oorspronkelijk aan de noordzijde van het kanaal, maar door de verbreding daarvan in 1929 kwam het op een eiland te liggen.

De ontwikkeling van de Stelling van Amsterdam viel in dezelfde periode als de bouw van het Noordzeekanaal, dat in 1876 werd geopend. De strategische ligging van het kanaal ten opzichte van Amsterdam maakte de verdediging van de toegang tot het kanaal en de bijbehorende sluizen van IJmuiden van groot belang. Bovendien zou het effect van inundatie (opzettelijk onder water zetten van een gebied) sterk worden verzwakt als de vijand het Noordzeekanaal zou beheersen. Het Fort van IJmuiden moest daarom tot één van de sterkste forten behoren.

Forteiland organiseert een keer per maand een publieksdag. Tijdens deze dagen wordt u vanaf de Kop van de Haven naar het eiland gebracht. Na de overtocht wordt u op het eiland aan de steiger opgevangen door deskundige gidsen van de vereniging forteiland. In circa twee uur geven zij u een rondleiding in en rond het fort. Na deze rondleiding heeft u de gelegenheid om nogmaals plekken te bezoeken of op eigen gelegenheid het eiland te verkennen.
Voor meer informatie over de publieksdagen verwijzen wij u door naar:http://forteilandijmuiden.com/publieksdagen