Best price guarantee

Best offer

EXPLORE

Let the pain itself be great, let the education of the elitist be pursued to some extent, let the sorrow of the veneas be pure, the bed of the great fringilla urn, the porttitor rhoncus pure pain

Most Popular

Prima hotel voor overnachting en ontbijt!! Geen overdreven poespas, verzorgde kamer!

HISTORIE

Achter Landgoed Duin & Kruidberg, het voormalig grootste woonhuis van Nederland, schuilt een prachtig verhaal. Meneer Cremer en mevrouw Hogan reisden heel de wereld over tijdens de bouw van dit huis, wat heeft geleid tot prachtige invloeden vanuit verschillende landen. De historie koesteren wij en maken onze gasten hier graag deelgenoot van.

1600 – de Nederlandse gouden eeuw… 

…een periode van bloei.


In de 17e eeuw beleefde de Nederlandse republiek een enorm grote groei, zowel op economisch als op cultureel gebied. Veel welgestelde Amsterdammers ontvluchtte die tijd de stad vanwege de rioollucht van de grachten. Met name in de zomer was de lucht zeer onaangenaam. In die tijd werden veel buitenplaatsen aangeschaft, in die tijd ‘lust-plaetse’ genoemd. Een ‘lust- plaetse’ bestond meestal uit een aantal vaste onderdelen, namelijk: een landhuis met sier- en/of moestuinen, een boomgaard, een koetshuis met stallen, schuren, een orangerie en een boerderij. Veel van deze buitenplaatsen waren populair in het Gooi of Kennemerland.


Waar in 1634 Hendrik Reijnst in de laatst genoemde regio Duin en Bergh kocht en in de 17e eeuw Balthasar Coymans de Kruidberg liet bouwen kwam het Landgoed Duin en Bergh later in handen van Stadhouder Willem |||. 

1600 schilderij hotelterrein

1895 – SAMENVOEGING VAN DE LANDGOEDEREN 

Halverwege de 19e eeuw kwamen Duin en Berg en de Kruidberg in het bezit van de destijds bekende politicus en veelvoudig minister, Floris Adriaan Baron Van Hall. Hij voegde de landgoederen samen, maar aanvankelijk behielden zij hun eigen naam. Van Hall liet op een steenworp afstand van het huidige landhuis gelegen op Duin en Berg een nieuwe villa bouwen door de Engelse architect Hitchcock. Ook ontwierp hij tegelijkertijd de Engelse landschapstuin. Door de jaren heen kochten Van Hall en de volgende eigenaar van der Hucht meerdere percelen rondom het landgoed op, waardoor dit steeds verder naar het kustgebied werd uitgebreid. Guillaume Louis Jacques van der Hucht was de oprichter van verschillende theeplantages op West Java en de tin-onderneming Billiton Maatschappij. In Nederland zette hij zich vanuit zijn politieke functie in voor de Indische handelsbelangen. Willem van der Hucht is vereeuwigd in de bekende klassieke roman Heren van de Thee van Hella Haasse.


In 1895 kochten Jacob Theodoor Cremer en zijn echtgenote Annie Hogan voor HFL 164.400 het landgoed van de erfgenamen van Van der Hucht. Welbeschouwd zijn zij de grondleggers van het huidige landgoed, Landgoed Duin & Kruidberg, zoals wij het heden ten dage kennen.

18e eeuw zwart-wit afbeelding van boot in meer

Jacob Theodoor Cremer (1847-1923)


Cremer startte zijn carrière bij de Nederlandse Handelsmaatschappij voorganger van de ABN AMRO bank en vertrok hiervoor naar Nederlands-Indië. Daar stapte hij over naar de tabaksindustrie die op dat moment op Sumatra floreerde. Met zijn commerciële talenten stond hij aan de voet van de Deli-Maatschappij waarmee hij een fortuin vergaarde. Bij terugkomst in Nederland zette hij zijn carrière voort in de politiek. Hij werd uiteindelijk Minister van Koloniën en wordt hij in 1907 door Koningin Wilhelmina benoemd als President van de Nederlandse Handelsmaatschappij. Ook was hij betrokken bij de oprichting van het Koloniaal Instituut (tegenwoordig het Koninklijk Instituut voor Mss” Tropen / Tropenmuseum). Samen met echtgenote Annie Hogan (1854-1924), van Ierse komaf, hadden zij drie kinderen. Met de realisatie van Landgoed Duin & Kruidberg, het grootste woonhuis van Nederland, kon het echtpaar Cremer met alle egards gasten ontvangen. 

Jacob Theodore Cremer

1907: De eerste gasten op het huidige landhuis

De eer was aan Prins Hendrik


In de tijd van Cremer stond Duin & Kruidberg bekend om de vele feesten die er werden gehouden. Er werden al verschillende aanpassingen en uitbreidingen uitgevoerd, maar het bleef schipperen met de ruimte en het huis dat onder Van Hall was gebouwd voldeed steeds minder aan de wensen van het echtpaar Cremer. Uiteindelijk werd er besloten het ‘oude’ huis te slopen en een geheel nieuw huis te laten bouwen. Zij schakelden vader en zonen Van Nieukerken uit Den Haag in als architecten. Naast Cremer zelf, drukte ook zijn echtgenote Annie een persoonlijk stempel op het eisenpakket dat de architecten onder ogen kregen. Zij was van lerse komaf, maar opgegroeid in de buurt van Londen, en wenste geheel in lijn met de Engelse traditie een typisch ‘Country House’. 


Een landhuis waar geregeld alle kinderen met hun gezinnen samen kwamen zonder afbreuk te doen aan de privacy uitstraling. In juli 1907 werd de eerste steen gelegd en nog voordat de bouw en de aanleg van de tuin daadwerkelijk af was, was het de heer Cremer die ervoor pleitte op 2 juni 1909 de eerste gasten te ontvangen. De congresgangers van het Internationaal Koloniaal Congres, waarvan Cremer de initiatiefnemer was, konden dankzij noeste arbeid met alle egards ontvangen worden. De eerste die een rondleiding kreeg was Prins Hendrik, voorzitter van de Nederlandse afdeling en echtgenoot van Koningin Wilhelmina. Na het congres werd de laatste hand gelegd aan het landhuis en op 28 juni 1909 werd het door de familie Cremer betrokken. Hierna werd het oude huis afgebroken en de officiële oplevering volgde op 17 oktober dat jaar.

Zwart-wit foto van hotel uit begin 1907


1948: Officiële hotelfunctie

Na het overlijden van Jacob Theodoor Cremer en diens echtgenote mevrouw Hogan werd het landhuis tot 1940 bewoond door hun zoon Herbert. Daarna heeft Landgoed Duin & Kruidberg diverse ‘functies’ bekleed. Tijdens de oorlogsjaren fungeerde het onder andere als Rooms Katholieke kerk en pastorie van Driehuis. Ook werd het gebruikt als huisvesting voor Duitse officieren, gevorderd door Canadese strijdkrachten en genoten Rode Kruis verpleegsters er hun opleiding. Tevens diende het landgoed als opvangcentrum voor repatrianten uit Nederlands-Indië. In 1948 kreeg het landgoed voor het eerst een officiële hotelfunctie toen Cremer's oudste zoon Herbert en later zijn kleinzoon Theo, het verpachtten aan een hotelhouder. 


In 1961 verkochten de erven Cremer het landgoed aan de Nederlandsche HandelsMaatschappij (voorloper van de ABN AMRO Bank). Deze richtte het in als vakantieoord voor haar medewerkers. Dit fenomeen was, in de periode na de tweede wereldoorlog, bijna vanzelfsprekend voor grote instanties en banken. Deze kochten landgoederen en vakantieoorden om de band met hun huidige medewerkers en gepensioneerden te verstevigen. Door het aanbieden van deze vorm van ontspanning als secundaire arbeidsvoorwaarden, hoopte zij het grote personeelstekort tegen te gaan. Het toenmalige vakantieoord telde 92 bedden en verschillende voorzieningen voor jong en oud. Aanvankelijk toonden de medewerkers grote belangstelling voor Landgoed Duin & Kruidberg.

zwart-wit kroonluchter

Eind jaren tachtig nam deze interesse, mede door het grote alternatieve vakantieaanbod, af. Daarna nam de ABN AMRO Bank het Landgoed in gebruik als conferentieoord en werd er besloten tot verbouwing. In 1996 werd er een conferentiecentrum met vijf vergaderzalen, vier subzalen en een Business Center gebouwd. Daarnaast wenste de bank de kamers in het landhuis op 4-en 5-sterren niveau te brengen. In 2000 werd daar een hotelvleugel aan toegevoegd met 44 moderne hotelkamers.


In 2002 opende Landgoed Duin & Kruidberg haar poort officieel voor het grote publiek als zijnde vijfsterrenhotel en werd restaurant De Vrienden van Jacob geopend.


2024 – D&K ANNO NU

Een rijke historie in een modern jasje


Sinds 23 december 2019 is Landgoed Duin & Kruidberg in handen van Lucas Petit. 


Hoscom, een bekende in de hotelbranche, ontwikkelt en exploiteert aansprekende hotelconcepten waar gasten volledig zichzelf kunnen zijn. Lucas Petit, eigenaar van Hoscom beheert nog 6 sterke merken: Delta Hotel, Badhotel Rockanje, De Holtweijde, Grand Hotel Opduin, Hotel Post-Plaza en VieVia. Hotels met een eigen unieke identiteit en de omweg waard. 

Het landhuis kent inmiddels een prachtige geschiedenis dat meer dan een eeuw terug in de tijd gaat. In 2023 koesteren wij dit prachtige verhaal en zetten deze graag voort.. Een plek midden in de natuur, vlakbij stad, strand, natuur en zee. Er is zóveel te doen, daar word je vrolijk van. Je wordt er volledig in de watten gelegd, dát maakt het droomplaatje compleet. 

Omgevingsopname van Duin Kruidberg in bosrijke omgeving
Share by: