Direct boeken

Historie

1600: Belangrijke gebeurtenissen

Genoeg van de stinkende grachten.
Toen in de 17e eeuw de republiek Nederland een enorm grote groei zowel op economisch als op cultureel vlak doormaakte, ontvluchtten veel welgestelde Amsterdammers de stad. Dit kwam vooral omdat de grachten wel riolen leken en met name in de zomer de stank bijna niet te verdragen was. Diegene die het zich konden veroorloven, trokken zich terug op een buitenplaats. In die tijd ‘rust-plaetse’ genoemd. Een ‘rust-plaetse’ bestond meestal uit een aantal vaste onderdelen, namelijk: een landhuis met sier- en/ of moestuinen, een boomgaard, een koetshuis met stallen, schuren, een orangerie en een boerderij. Favoriete streken voor ‘rust-plaetse’ waren gelegen aan wateren zoals de Vecht en de Amstel of nabij heuvelachtige landschappen zoals het Gooi of Kennemerland. Met name de streek rond Haarlem, Velsen, Zandvoort en Santpoort was populair bij de gefortuneerde Amsterdammers. Ook Landgoed Duin en Berg met het aangrenzende Landgoed Kruidberg waren erg in trek.

Tuinen volgen modebeeld
In 1634 kocht Hendrik Reijnst – koopman, schepen van Amsterdam, bewindhebber van de Verenigde Oost-Indische Compagnie en kassier van de Amsterdamse Wisselbank, voor HFL 11.700,00 de boerenhofstede op Landgoed Duin en Berg. Deze boerenhofstede werd in de jaren daaropvolgend door Reijnst en andere eigenaren uitgebreid en opgesmukt met onder andere een formele tuin. Hierbij dienden de tuinen van het Paleis in Versailles als voorbeeld. Vandaag de dag is van deze tuin helaas niets meer zichtbaar omdat ook tuinen aan mode onderhevig zijn.

Buitenverblijf van een ‘sijn Hoogheijt’ 
Balthasar Coymans - raadslid en schout van Haarlem, Heer van Streefkerk en Nieuw Lekkerland – liet halverwege de 17e eeuw, daar waar eerst een oudere hofstede stond, De Kruidberg bouwen. Het statige landhuis dat herrees, was destijds een van de grootste in de omgeving van Velsen. In 1677 kocht Sophia Trip – een telg uit een befaamd Amsterdams koopliedengeslacht – Landgoed Duin en Berg. Zij kon er echter niet lang van genieten want twee jaar na de aankoop, stierf zij al. Haar erfgenamen verkochten het landgoed voor HFL 30.000,00 aan ‘sijn Hoogheijt de Heere Prince van Orangie’, beter bekend als Willem III – stadhouder en later koning van Engeland –. Het landgoed werd al snel daarna ’s Princenbosch genoemd. Willem III gebruikte landgoed De Kruidberg voornamelijk als jachtverblijf maar ook om geheime besprekingen te voeren. Het landgoed was een kleinere versie van zijn paleis en landgoed Het Loo te Apeldoorn. Willem III stierf in 1702 waarna Landgoed De Kruidberg in het verval raakte.

1895: Belangrijke gebeurtenis

Jacob en Annie, bedankt.

De toendertijd bekende politicus en veelvoudig minister, Floris Adriaan Baron Van Hall, werd halverwege de 19e eeuw eigenaar van de landgoederen Duin en Berg en De Kruidberg. Hij voegde de landgoederen samen maar aanvankelijk behielden zij hun eigen naam. Van Hall liet op een steenworp afstand van het huidige landhuis gelegen op Duin en Berg een nieuwe villa bouwen. De Engelse architect ontwierp tegelijkertijd ook de Engelse landschapstuin. Door de jaren heen kochten Van Hall en de volgende eigenaar Guillaume Louis Jacques van der Hucht meerdere percelen op rondom het landgoed waardoor dit steeds verder naar het kustgebied werd uitgebreid. Voor HFL 164.400,00 kochten Jacob Theodoor Cremer en zijn vrouw Annie Hermine Hogan het landgoed in 1895 van de erfgenamen van Van der Hucht. Jacob en Annie zijn de grondleggers van het huidige landgoed, Landgoed Duin & Kruidberg.

1907: Belangrijke gebeurtenis

De eer was aan Prins Hendrik

Het huis dat Van Hall had laten bouwen, beviel de familie Cremer steeds minder en ze lieten daarom verschillende aanpassingen en uitbreidingen uitvoeren. Voornamelijk vanwege ruimtegebrek heeft de familie Cremer besloten het ‘oude’ huis te slopen en een geheel nieuw huis te laten bouwen. Zij schakelden vader en zonen Van Nieukerken uit Den Haag in als architecten.

Naast Jacob drukte ook Annie een persoonlijk stempel op het eisenpakket dat de architecten onder ogen kregen. Zij, afkomstig uit Engeland, was het die het huidige landhuis de Engelse ‘Country House’ - een landhuis waar geregeld alle kinderen met hun gezinnen samen kwamen zonder afbreuk aan privacy - uitstraling bezorgde. In juli 1907 werd de eerste steen gelegd en nog voordat de bouw en de aanleg van de tuin daadwerkelijk af was, was het de heer Cremer die ervoor pleitte op 2 juni 1909 de eerste gasten te ontvangen. De congresgangers van het Internationaal Koloniaal Congres, waarvan Cremer de initiatiefnemer was, konden dankzij noeste arbeid met alle egards ontvangen worden. De eerste die een rondleiding kreeg was Prins Hendrik, voorzitter van de Nederlandse afdeling en echtgenoot van Koningin Wilhelmina. Na het congres werd de laatste hand gelegd aan het landhuis en op 28 juni 1909 werd het door de familie Cremer betrokken. Hierna werd het oude huis afgebroken en de officiële oplevering volgde op 17 oktober dat jaar.

1948: Belangrijke gebeurtenis

Officiële hotelfunctie sinds 1948 

Na het overlijden van Jacob Theodoor Cremer in augustus 1923 werd het landhuis tot 1940 bewoond door zijn zoon Herbert. Tijdens de oorlogsjaren en daarna heeft Landgoed Duin & Kruidberg diverse ‘functies’ bekleed. Het fungeerde onder andere als Rooms Katholieke kerk en pastorie van Driehuis, werd het gebruikt als huisvesting voor Duitse officieren, gevorderd door Canadese strijdkrachten, genoten Rode Kruis verpleegsters er hun opleiding en diende het als opvangcentrum voor repatrianten uit Nederlands-Indië. In 1948 kreeg het landhuis voor het eerst een officiële hotelfunctie want Cremer’s zoon Herbert en later zijn kleinzoon Theo verpachtten het aan een hotelhouder. 

In 1961 verkochten de erven Cremer het landgoed aan de Nederlandsche Handel Maatschappij. Deze richtte het in als vakantieoord voor haar medewerkers. Dit fenomeen was, in de periode na de tweede wereldoorlog, bijna vanzelfsprekend voor grote instanties en banken. Deze kochten landgoederen en vakantieoorden om de band met de huidige medewerkers te verstevigen en om het grote personeelstekort tegen te gaan door het aanbieden van secundaire arbeidsvoorwaarden in de vorm van ontspanning. Het toenmalige vakantieoord telde 92 bedden en aanvankelijk toonden de medewerkers grote belangstelling voor Landgoed Duin & Kruidberg. Eind jaren tachtig nam deze belangstelling, mede door het grote alternatieve vakantieaanbod, af. Landgoed Duin & Kruidberg’s volgende bestemming was conferentieoord van ABN AMRO, deze liet in 1996, een conferentiecentrum met vijf vergaderzalen, vier subzalen en een Business Center bouwen. In 2000 werd daar een hotelvleugel aan toegevoegd en in 2002 opende Landgoed Duin & Kruidberg haar poorten officieel voor het grote publiek als zijnde vijfsterrenhotel.

2018

Meer dan een eeuw later … 
Landgoed Duin & Kruidberg anno 2018 telt;

 • 75 luxe hotelkamers. Hiervan bevinden zich 31 kamers in het originele landhuis en 44 kamers in de aangebouwde hotelvleugel. Zowel de klassieke als de moderne kamers hebben (nog steeds) een Engelse touch, ze zijn allemaal met oog voor detail ingericht waarbij uitsluitend gewerkt is met hoogwaardige materialen;
 • vijf authentieke stijlkamers. Deze bijzonder mooi gedecoreerde ruimtes zijn bij uitstek geschikt voor een heerlijke lunch, typische High Tea, een stijlvolle receptie of een klassiek diner.
 • tien multifunctionele zalen. De zalen liggen in het souterrain en ze geven bijeenkomsten, vergaderingen, productpresentaties en diners tot 350 gasten een extra dimensie.
 • een, met een Michelin-ster bekroond restaurant. In restaurant De Vrienden van Jacob, gelegen op de begane grond en met een schitterend uitzicht op het park, worden de meest verfijnde gerechten en uitgelezen wijnen geserveerd.
 • een brasserie. In de open keuken van Brasserie DenK wordt gewerkt met dagverse producten en voeren streek- en seizoensgerechten de boventoon.
 • een koffiecorner. Gelegen naast de brasserie is de Nespresso Koffiecorner ideaal voor diegene die op zijn gemak wil genieten van een heerlijk kopje koffie met een zoete lekkernij. 
 • een loungebar. Loungebar DenK is eveneens gesitueerd in het souterrain en de cocktails, de champagnes, luxe gedistilleerd en bijzondere wijnen smaken er beter dan waar dan ook.
 • een Spa & Wellness.  voor ontspanning tijdens een particulier en zakelijk bezoek

Maar bovenal wordt de traditie van Jacob Theodoor Cremer en zijn vrouw Annie, het met alle egards ontvangen van gasten, tot op de dag van vandaag met passie voortgezet.

In de afgelopen 10 jaar is er veel in, op en rondom het Landgoed gebeurd:

 • 2008 Tussen januari en mei wordt het Landgoed grootschalig gerenoveerd. 
 • 2009 De opening van DenK in de Tuin en de eerste Pinksterjaarmarkt wordt opgezet met circa 10.000 bezoekers tot gevolg.
 • 2010 Vanaf februari gaat Landgoed Duin & Kruidberg verder als 4-sterrenhotel.
 • 2012 Grootschalige verbouwing van het conferentiecentrum.
 • 2013 Start verbouwing aangrenzende vleugel voor kantoren, kantine, kleedruimtes, technische ruimtes en opslag.
 • 2014 Renovatie Brasserie & Loungebar DenK en een soft renovatie voor de Patiokamers en Landhuiskamers.
 • 2015 Renovatie Koetshuis Nova Zembla. 
 • 2018 Start aanbouw Spa & Wellness 't Princenbosch.

Bekijk onze

Fotogalerij

Om een goede indruk te krijgen
van Landgoed Duin & Kruidberg